Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) on süsteem ohtude analüüsimiseks ja kriitiliste kontrollpunktide määramiseks tootmisprotsessis. HACCP süsteem seab ettevõtetele teatud kohustused, mis on seotud teatud reeglite järgimise vajadusega. HACCP veebikoolitus on koolitus toidu tootmise ja töötlemisega seotud inimestele, kes soovivad saada teadmisi ja oskusi toiduohutuse tagamise valdkonnas. Sellise koolituse läbimine annab võimaluse kasutada toiduga töötamisel praktikas HACCP süsteemi. Käesolevas artiklis räägime sellest, mis on HACCP koolitus, mis on HACCP õiguslik alus, miks tasub valida HACCP veebikoolitus, kuidas saada HACCP veebipõhine tunnistus ning kui palju maksab HACCP veebikoolitus.
HACCP ehk toiduhügieeni koolitus on veebipõhine koolitus, mille eesmärk on vastavalt HACCP põhimõtetele anda teadmisi ohtude analüüsist ja tootmisprotsessi kriitiliste punktide kontrollimisest. See kursus on suunatud eelkõige toidu tootmise ja töötlemisega tegelevatele inimestele, samuti neile, kes vastutavad toidukvaliteedi juhtimise eest. Pärast koolituse läbimist tunneb iga osaleja näidatud süsteemi reegleid ja on valmis neid rakendama. HACCP koolitus on kohustuslik kõikidele toidu käitlemisega tegelevate ettevõtete töötajatele, sõltumata asjaolust, kas tegu on tootmisettevõttega, restorani, kohviku, hotelli ja toidupoe töötajaga.
Pagaritöökodade, kondiitritoodete ja kohvikute töötajatele esitatavad HACCP nõuded puudutavad eelkõige toidukaupade ohutuse ja kvaliteedi tagamist, tarbijate tervisele tekkida võivate ohtude minimeerimist. Nende tööstusharude töötajatel peaks olema läbitud asjakohane HACCP koolitus ning nad peavad järgima tööl hügieenireegleid, et tagada toiduainete ohutus ja kvaliteet.
Koolide, asutuste jms sööklate töötajatele esitatavad HACCP nõuded hõlmavad eelkõige toidu ohutuse ja kvaliteedi tagamist. Samuti hügieenireeglitest kinnipidamist toitude valmistamisel ja serveerimisel. Töötajatel peaks olema läbitud asjakohane HACCP ehk toiduhügieeni koolitus ja nad peavad järgima toidu valmistamise, ladustamise ja transpordiga seotud protseduure.
Toiduainete tootmises töötavate töötajate toiduohutuse juhtimissüsteemi koolituse vajadus tundub ilmne. Selle valdkonna teadmised võimaldavad teil ära tunda ja kõrvaldada tootmisprotsessi käigus tekkida võivaid keemilisi, füüsikalisi või bioloogilisi ohte. Toiduhügieeni põhimõtete ning kahjuritõrje, desinfitseerimise ja enesetõrje meetodite õppimine võimaldab neid tõhusalt praktikas rakendada. Töötajad peaksid läbima HACCP ehk toiduhügieenikoolituse ettevõtte poolt kindlaks määratud ajaperioodi tagant.
Toiduainete müügiga tegelevates kohtades töötavate inimeste toiduhügieeni reeglite ja HACCP süsteemiga tutvumine on vajalik eelkõige enesekontrollimeetodite tundmiseks ning seeläbi võimalike ohtude ennetamiseks. Töötajad peaksid läbima vastava koolituse ja saama tunnistuse ning seejärel jätkama teadmiste rakendamist oma igapäevatöös.
HACCP süsteemi ja selle koolituse eesmärk hotellide, baaride ja restoranide töötajatele on anda teadmisi nende rollist toiduohutuse tagamisel. HACCP-süsteemi koolitus aitab mõista ning teostada ohtude analüüsi ja neid kõrvaldada. HACCP ehk toiduhügieeni koolitus võimaldab õppida ja rakendada seitset HACCP süsteemi põhimõtet.
HACCP õiguslikuks aluseks on Euroopa Parlamendi ja nõukogu 29. aprilli 2004. a määrus (EÜ) nr 852/2004 toiduainete hügieeni kohta. Selle määruse kohaselt on toiduga seotud ettevõtjad kohustatud rakendama HACCP põhimõtteid.
HACCP koolitus on saadaval veebipõhiselt. Veebikoolitus koosneb tekstõppematerjalist ja testidest. Pärast Koolitusveebi HACCP koolituse läbimist ja testi edukat sooritamist saab iga koolitusel osaleja nimelise tunnistuse. Soovi korral on tunnistus saadaval lisaks ka ingliskeelsena.
Koolitusveebi HACCP veebikoolitus koosneb kolmest lihtsast osast. Esimese sammuna tuleb registreerida kasutajaks ja tellida toiduhügieenikoolitus. Peale tellimist mine teise sammu ehk koolituse sisuga tutvumise juurde. Koolituse sisu koosneb mitmest moodulist, mille käigus tutvustatakse toiduhügieeni põhimõtteid ning HACCP süsteemi. Kõik moodulid on lihtsasti arusaadavad, tänu millele on lihtne uusi teadmisi omandada.
Olles tutvunud kogu koolituse sisuga, liigume edasi kolmanda sammuna testi läbimise ja HACCP koolituse tunnistuse saamiseni. Test koosneb mitmekümnest küsimusest, mis puudutavad koolitusel käsitletud teemasid. Test on samuti veebis ja see võtab aega ca 15 minutit (sõltuvalt lugemiskiirusest ja teadmistest). Pärast testi sooritamist saame HACCP ehk toiduhügieeni koolituse läbimist tõendava nimelise tunnistuse. Tunnistus on aktsepteeritav Põllumajadus- ja Toiduameti poolt.
Loe ka lisaks:
Koolitusveeb OÜ poolt pakutav toiduhügieeni koolitus on kooskõlas Toiduseadusega (§ 29) ja teiste Eesti Vabariigis hügieenikoolitust ja täiskasvanute koolitust reguleerivate õigusaktidega. Samuti on Koolitusveebi koolitused läbinud Eesti Hariduse kvaliteediagentuuri kontrolli.
HACCP koolitus on äärmiselt oluline kõikidele toiduainete töötlemise või käitlemisega seotud inimestele, aga ka ettevõtjatele, kes soovivad oma äri ajada vastavalt seaduse nõuetele. HACCP süsteemi kasutatakse toiduainete ohutuse ja kvaliteedi tagamiseks ning tarbijate tervise ja elu ohtude minimeerimiseks.
Tänu Koolitusveebi veebipõhisele HACCP ehk toiduhügieeni koolitusele, saab lihtsalt ja kiiresti omandada teadmisi ja oskusi HACCP valdkonnas. See võimaldab tagada toiduohutuse, kasutades omandatud teadmisi praktikas. Koolitus on koostatud ligipääsetavalt ja arusaadavalt, tänu millele omandavad kergesti uusi teadmisi ka inimesed, kellel puudub varasem kogemus toiduainetööstuses. Lisaks toimub koolitus veebis, mis säästab aega ja raha, mis lektoriga koolituse puhul tuleks tavapäraselt kulutada transpordile, majutusele ja koolitaja ajale. Kohvi- ja lõunapausidest rääkimata.
Kokkuvõtteks võib öelda, et Koolitusveebi veebipõhine HACCP koolitus on suurepärane pakkumine kõigile, kes soovivad omandada teadmisi ja oskusi HACCP valdkonnas kiiresti, lihtsalt ja tõhusalt.
Koolituse tellimiseks tuleb esmalt kasutajaks registreerida.