Isiklikud hügieeninõuded

Isiklikud hügieeninõuded

Sissejuhatus

Isikliku hügieeni säilitamine on oluline osa meie igapäevasest elust. See hõlmab mitmeid harjumusi ja tavasid, mis aitavad kaitsta meid haiguste eest ning tagavad meie heaolu. Isikliku hügieeni nõuded hõlmavad keha, suuhügieeni, toidu ja üldist keskkonda. Oluline on mõista ja rakendada neid nõudeid, et säilitada tervist ja vältida haiguste levikut.

 

Loe veel: HÜGIEENINÕUDED NING NENDE RAKENDAMISE TÄHTSUS

 

Hea teada:

  • Bakterid levivad tavaliselt puudutamisel ja õhu kaudu. Hea reegli kohaselt ruumis, kus on toiduained, põrandaid kuiva harjaga ei pühita.
  • Aevastamine ja köhimine on efektiivne bakterite levitamise viis. Kui aevastad või köhid, pane käsivars suu ette.
  • Kohe kui võtad kätte mingi eseme, näiteks noa, lähevad bakterid käe pealt noale. Kui nuga pärast seda satub lõikelauale, lähevad bakterid edasi sellele jne. Seda kutsutaksegi bakterite teatejooksuks.

 

Olulised aspektid isikliku hügieeni tagamisel

 Miks on isiklik hügieen oluline?

Isikliku hügieeni olulisust ei saa alahinnata. See on võti haiguste ennetamisel ja heaolu säilitamisel. Puhtus aitavad vältida bakterite ja mikroobide levikut, mis võivad põhjustada haigusi. 

Puhtad püksid, parajalt pikad õige suurusega hästiistuvad puhtad tööriided. Praktiline ja puhas põll. Müts, mis katab juukseid, ka lühikeste juuste korral. Sellisena näevad sind kliendid ja külalised – sellepärast on üldmulje tähtis.

  • toidukäitleja peab olema puhas, viisaka välimusega
  • toidukäitlejal ei tohi olla nahahaigusi
  • toidukäitlejal peavad olema terved hambad
  • toidukäitleja käed peavad olema alati puhtad
  • töö ajal ei tohi kanda ehteid

 

KÄED

Ära tööta lakitud küüntega. See käib nii värvilise kui värvitu küünelaki kohta, sest lakk võib kergelt ära tulla ja sattuda toitu.

NB! Kätepesukraanikauss peab olema nõuetekohane ning kasutatav ainult käte pesemiseks.

Käed peavad olema alati puhtad, küüned lühikesed ja lakita ning küünealused puhtad.

Kummikindad ja nende kasutamine

  • Kummikindad kaitsevad käsi nahal paljunevate bakterite eest.
  • Määrdumine on võimalik ka siis kui kasutate kummikindaid.
  • Seega käsi peab pesema ka siis, kui kasutatakse kindaid.
  • Käsi peab pesema ka siis kui kummikindad võetakse ära või kui nende usaldusväärsus on kaheldav.

 

JUUKSED

NB! Pead tuleb pesta regulaarselt, sest peanahal on väga palju baktereid.

  • Köögis töötades tuleb juuksed katta täielikult.
  • Teenindussaalis töötades peavad poolpikad ja pikad juuksed olema kinni seotud.
  • Juuksed ja kõõm võivad kukkuda toidu sisse, samuti ka habemekarvad.

 

NINA, SUU JA KÕRVAD

Bakterit Staphylococcus aureus leidub täiskasvanud inimestel limaskestadel (suus, ninas, kõrvades) aga ka kätel, kust bakterid satuvad toidu sisse ja saastavad selle.

NB!

  • Ära urgitse sõrmega nina ega kõrvu!
  • Ära pista sõrme suhu!
  • Ära käitle toitu, kui sul on silma- või kõrvapõletik!
  • Ära niisuta süljega sõrmi, kui sa võtad toidu pakkepaberit!
  • Ära hinga klaasi selle poleerimiseks!
  • Ära maitse toitu sama lusikaga, millega toitu segad!

 

JUVEELID JA PARFÜÜMID

Enne tööle asumist, võta ära sõrmused, ehted ja kell. Sõrmuste ja käevõrude alla on bakteritel hea end peita ja toiduainetele edasi levida.

NB! Toitu käitlev töötaja ei tohi kanda

  • kõrvarõngaid,
  • kella,
  • sõrmuseid (v.a. teatud juhtudel siledapinnaline abielusõrmus),
  • prosse

NB! Tugeva lõhnaõli lõhn võib rikkuda toidu maitset, eriti rasvase toidu maitset.

 

SUITSETAMINE

Käitlemisruumis keelatud tegevused:

  • söömine,
  • suitsetamine,
  • närimine,
  • sülitamine,
  • mõni muu ebahügieeniline tegevus.

 

KAITSERIIETUS

Kaitseriietust kantakse selleks, et toitu saastumise eest kaitsta.

Firma omanik peab kindlustama toitu käitleva töötaja tööriietuse…

  • Puhtuse;
  • Et oleks kergesti pestav (talub temperatuuri +85ºC);
  • Soovitatavalt heledavärvilisuse;
  • Soovitavalt ilma välistaskuteta;
  • Sobilikuse antud töö tegemiseks.

Kaitseriietus peab katma töötaja isiklikke riideid täielikult ning kaitseriietust ei tohi kanda väljaspool tööpiirkonda.

 

TOIDUHÜGIEENI KOOLITUS

Üks oluline viis tagada toiduhügieeni järgimine on läbida vastav koolitus. See pakub teadmisi toiduohutuse põhimõtetest, hügieenistandarditest ja nõuetest toidu käitlemisel. Kursus annab vajalikud oskused ja teadmised, et tagada toiduohutus nii koduses keskkonnas kui ka toiduettevõtetes. Käsitletakse olulisi teemasid nagu toidu kuumtöötlemine, ristsaastumise vältimine ja isikliku hügieeni säilitamine toidu käitlemisel ja palju muud.

Miks on toiduhügieeni koolituse läbimine oluline?

  • Ennetavad meetmed: Toiduohutuse kursused õpetavad ennetavaid meetmeid, mis aitavad vältida toiduga seotud haigusi ja mürgistusi.
  • Seaduslikud nõuded: Toidukäitlejal on kohustuslik läbida koolitus ja järgida hügieeninõudeid. Toiduohutuse kursustel õpitakse neid nõudeid tundma ja nende järgimist tagama.
  • Usaldusväärsus: Toiduhügieenikoolituse sertifikaat annab klientidele ja tööandjatele kindluse, et toiduga ümberkäimine toimub vastavalt kõrgetele standarditele.

 

Loe rohkem: TOIDUVALMISTAJATE HÜGIEENINÕUDED JA NENDE JÄRGIMISE OLULISUS

 

Kokkuvõte

Isikliku hügieeni nõuete järgimine on oluline meie tervise ja heaolu tagamiseks. Korralik keha- ja suuhügieen ning toitumishügieen aitavad vältida haigusi ja säilitada heaolu. Toiduohutuse kursustel osalemine annab vajalikud teadmised ja oskused toiduga seotud riskide vähendamiseks ning tagab toiduohutuse kõrgetasemelise järgimise. Teadlikkus ja ennetamine on võtmetähtsusega, et tagada meie enda ja teiste tervislik eluviis.

TOIDUHÜGIEENI KOOLITUSE TEST

TOIDUHÜGIEENIKOOLITUS on ette nähtud kõikidele toidu käitlemisega kokku puutuvatele töötajatele, (tootmine, kaubandus, toitlustamine vm.). Koolitust aktsepteerib Põllumajandus- ja Toiduamet.
Olles tutvunud koolitusmaterjaliga, saate sooritada hügieenikoolituse testi. Testi edukal sooritamisel saate automaatselt endale nimelise hügieenikoolituse testi läbimist tõendava tunnistuse.
Koolitus on saadaval 24/7 ehk telli ja läbi siis kui ise soovid.
Toiduhügieeni e-koolitus - Koolitusveeb.ee

Toiduhügieeni koolitus

Hind16 €
Loe edasi

Video toiduhügieeni koolituse läbimise kohta:

5 LIHTSAT SAMMU TOIDUHÜGIEENI TESTI läbimiseks

  • Registreeri kasutajaks
  • Vormista tellimus
  • Maksa ülekandega või läbi pangalingi
  • Tutvu õppematerjaliga ja soorita test
  • Prindi tunnistus või saada e-mailile

See kõik saadaval 24/7

TAGATUD KVALITEET

Koolitus on vastavuses:

  • TUNNUSTATUD EESTI HARIDUSE KVALITEEDIAGENTUURI POOLT
  • ESIMENE, VANIM NING SUURIM VEEBIPÕHISE HÜGIEENIKOOLITUSE PAKKUJA EESTIS
  • ESMATELLIJALE 100% RAHA TAGASI GARANTII!

KVALITEEDIGARANTII

Kui koolitus ei sobi, tagastame esmatellijale 100% koolituse maksumuse. Loe lisaks SIIT.

Soovid hügieenikoolituse testi läbida?

Registreeri kasutajaks

Registreeri

Tekkis küsimus?

Võta meiega ühendust

KONTAKT
Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Nõustun Kasutustingimused