Toiduvalmistajate hügieeninõuded ja nende järgimise olulisus

Toiduvalmistajate hügieeninõuded ja nende järgimise olulisus

Sissejuhatus

Toiduvalmistamine on vastutusrikas ülesanne, mis nõuab mitte ainult oskusi ja kogemusi, vaid ka ranged hügieeninõuded. Kokkade ja toiduvalmistajate hügieeni järgimine on oluline klientide tervise ja ohutuse tagamiseks, ettevõtte maine ja usaldusväärsuse säilitamiseks. Siin on mõned peamised hügieeniaspektid, mida kokad peaksid järgima.

 

Loe rohkem: TOIDUHÜGIEEKOOLITUS EESTIS: KES PEAVAD LÄBIMA TOIDUHÜGIEENIKOOLITUSE?

 

Peamised hügieeninõuded toiduvalmistajate

Toidu käitlemise ja tööpinna puhtus

Kõige olulisem osa toiduvalmistajate hügieenist on toidu käitlemise ja tööpindade puhtus. Need alad peaksid olema pidevalt puhtad ja desinfitseeritud, et vältida bakterite levikut.

Isiklik hügieen

Isiklik hügieen hõlmab käte pesemist enne toiduvalmistamist, pärast toidu käitlemist ja pärast tualettruumi kasutamist. Lisaks sellele peaksid kokad kandma puhtaid ja sobivaid tööriideid ning vältima juuste või muude võõrkehade sattumist toitu.

Puhtad püksid, parajalt pikad õige suurusega hästiistuvad puhtad tööriided. Praktiline ja puhas põll. Müts, mis katab juukseid, ka lühikeste juuste korral. Sellisena näevad sind kliendid ja külalised – sellepärast on üldmulje tähtis.

  • toidukäitleja peab olema puhas, viisaka välimusega
  • toidukäitlejal ei tohi olla nahahaigusi
  • toidukäitlejal peavad olema terved hambad
  • toidukäitleja käed peavad olema alati puhtad
  • töö ajal ei tohi kanda ehteid
  • toidukäitleja peab kasutama tööl eraldi sobivaid ja puhtaid jalanõusid, need peavad olema mugavad ja sobima kõigile tootmisruumides olevatele põrandatele
  • tal peab olema usk hügieeni vajalikkusesse

Toorainete käitlemine

Toorainete käitlemisel tuleks olla eriti ettevaatlik, et vältida ristsaastumist ja toidumürgitust. Värskete toiduainete hoidmine eraldi tooretest toiduainetest ning nende nõuetekohane säilitamine on oluline.

Toidu valmistusviisid

Kui valmistatakse toitu, siis peab alati kindel olema, et toit oleks korralikult läbi küpsenud. Seepärast kontrollitakse toidu läbiküpsemist termomeetriga, mitte tikuga või noaga, nagu seda kodustes tingimustes tihti tehakse.

Toidu ja toidunõude “ringlusteed”

Kuna mustad nõud võivad olla saastunud mikroorganismidega, peab kasutatud nõud viima kohe nõudepesusse ja sellepärast on ka nõudepesuruumil tihti eraldi sissepääs. Nõudepesust jõuavad puhtad nõud toitude väljastusse. Väljastusest aga liiguvad valmistoidud klientideni. Toidukäitlemisettevõttes tuleb vältida ristsaastumist ja tehnoloogiline liin peab olema loogiliselt üles ehitatud.

Toitu säilitamine ja temperatuurikontroll

Toidu säilitamisel ja temperatuurikontrollil on oluline roll toiduohutuse tagamisel. Toiduaineid tuleks hoida õigel temperatuuril, et vältida bakterite kasvu ja toidu riknemist.

Toiduainete säilivuse parandamise meetodid: 

  • Pastöriseerimine 
  • Steriliseerimine 
  • Kuivatamine 
  • Külmutamine 

 

Koolituste olulisus toiduhügieeni valdkonnas

Kuna toiduvalmistamine on seotud paljude terviseriskidega, on äärmiselt oluline, et kokad läbiksid põhjaliku toiduhügieeni koolituse. Koolitus õpetab kokkadele hügieeninõudeid ja -standardeid, bakterite leviku vältimise meetodeid, toiduainete ohutut käitlemist ja nõuetekohast toidu säilitamist ja palju muud. Toiduhügieeni kursuse läbimine mitte ainult ei taga toiduvalmistajate teadmiste ja oskuste täiendamist selles valdkonnas, vaid aitab kaasa ka klientide tervise ja ohutuse tagamisele. Hästi koolitatud kokad on võimelised järgima hügieenistandardeid ning seeläbi vähendama toiduga seotud haiguste riski.

 

Loe veel: TOIDUHÜGIEENI MÕJUTAVAD TEGURID – OHUTUS

 

Kokkuvõte

Toiduvalmistajate hügieeninõuete järgimine on oluline mitte ainult toiduohutuse tagamiseks, vaid ka ettevõtte maine ja usaldusväärsuse säilitamiseks. Oluliste aspektide hulka kuuluvad toidu käitlemise ja tööpinna puhtus, isiklik hügieen, toorainete õige käitlemine ning toidu säilitamine ja temperatuurikontroll. Toiduhügieenikoolituse läbimine on oluline samm kokkade teadmiste ja oskuste täiendamisel ning klientide tervise ja ohutuse tagamisel.

TOIDUHÜGIEENI KOOLITUSE TEST

TOIDUHÜGIEENIKOOLITUS on ette nähtud kõikidele toidu käitlemisega kokku puutuvatele töötajatele, (tootmine, kaubandus, toitlustamine vm.). Koolitust aktsepteerib Põllumajandus- ja Toiduamet.
Olles tutvunud koolitusmaterjaliga, saate sooritada hügieenikoolituse testi. Testi edukal sooritamisel saate automaatselt endale nimelise hügieenikoolituse testi läbimist tõendava tunnistuse.
Koolitus on saadaval 24/7 ehk telli ja läbi siis kui ise soovid.
Toiduhügieeni e-koolitus - Koolitusveeb.ee

Toiduhügieeni koolitus

Hind16 €
Loe edasi

Video toiduhügieeni koolituse läbimise kohta:

5 LIHTSAT SAMMU TOIDUHÜGIEENI TESTI läbimiseks

  • Registreeri kasutajaks
  • Vormista tellimus
  • Maksa ülekandega või läbi pangalingi
  • Tutvu õppematerjaliga ja soorita test
  • Prindi tunnistus või saada e-mailile

See kõik saadaval 24/7

TAGATUD KVALITEET

Koolitus on vastavuses:

  • TUNNUSTATUD EESTI HARIDUSE KVALITEEDIAGENTUURI POOLT
  • ESIMENE, VANIM NING SUURIM VEEBIPÕHISE HÜGIEENIKOOLITUSE PAKKUJA EESTIS
  • ESMATELLIJALE 100% RAHA TAGASI GARANTII!

KVALITEEDIGARANTII

Kui koolitus ei sobi, tagastame esmatellijale 100% koolituse maksumuse. Loe lisaks SIIT.

Soovid hügieenikoolituse testi läbida?

Registreeri kasutajaks

Registreeri

Tekkis küsimus?

Võta meiega ühendust

KONTAKT
Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Nõustun Kasutustingimused